Bİ DÜNYA YEŞİL SLOGANIYLA FİDANLAR TOPRAKLA BULUŞTU

Sayfayı Dinlemek İçin Lütfen Play Butonuna Basın


Nizip Yolu üzerinde bulunan Günbulur Köyü ağaçlandırma alanında yapılan törene Gaziantep Vali Yardımcıları Mehmet Taşdöğen,  Mustafa Canarslan Bölge Cumhuriyet Başsavcısı Esat Semerci, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep Emniyet Müdür Vekili Selahattin Güler, Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Tanrıverdi, Gaziantep İl Sağlık Müdürü Metin Karakök’ün yanı sıra çok sayıda vatandaş ve öğrenci katıldı.

Törenin açılışında konuşan Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, ormanların ve ağacın önemine değinerek, “Tabi ki hayatta en önemli konu insan sağlığıdır ve insan sağlığına en önemli destek unsuru doğadır. Temiz bir doğa temiz bir şehre bol oksijenli bir ortam onun yaratılması adına çok güzel önemli. İşbirliği neticesinde yapılan bu tören hakikaten bizleri çok mutlu etti” dedi.

Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın ise temiz cevre ve ormanın önemine değinerek bu gibi organizasyonlarla oluşturulan ormanların gelecek nesiller için çok önemli olduğunu söyledi.

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ise birlik ve beraberlik içinde ormanlık alanların çoğaltılabileceğini belirterek, “Maalesef şehrin yakın noktalarında ağaçlandırma alanı kalmamasından dolayı şuanda şehrin biraz daha dışındaymış gibi olsa da ileride yaşam alanlarına dönüşecek bu bölgede ağaçlandırma çalışması yapıyoruz. Öncelikle Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün 22 dönüm, bizim de hazineden 100 dönümlük alanı almamızla birlikte bu alanda 122 dönüm alanın ağaçlandırılması söz konusu olacak. Biz göreve geldiğimizde bir taahhütte bulunmuştuk ve her sene Mart ayında veya Ekim Kasım aylarında iki kere ağaçlandırma çalışması yapacağız demiştik. Allah’a şükür ekibimizle bunu devam ettiriyoruz. Görevimiz süresince de bunu devam ettireceğiz. Tabi kurumlar arası işbirliği çerçevesin de bu kampanyaları sürdüreceğiz. Bundan sonra diğer sivil toplum kuruluşlarıyla veya resmi kuruluşlarla bu faaliyetleri devam ettireceğiz. Çocuklarımızın emanetini torunlarımızın emanetini iyi kullanmak adına ağaçlandırmaya çok fazla önem vermemiz gerekiyor. Gaziantep’in şehir merkezi çevresindeki ağaçların tamamı elle büyüklerimiz tarafından dikilen ağaçlar. Kendiliğinden olan doğal bir ormanımız yok. Biz de bundan sonraki nesillere daha sağlıklı bir çevre bırakmak adına bu bölgeden de devamını getirecek şekilde şehrin her noktasında ağaçlandırma çalışmasına devam edeceğiz. Tabi burası kullanılan bir alan olması da buranın ulaşımıyla ilgili fidanların çukurlarının eşilmesi ile ilgili her kademede arkadaşlarımız emek gösterdiler. Bizim her zaman söylediğimiz başka bir konu var. Belediyeler artık yapılacak standart işlerin dışında şehrin vizyonuna yön verecek projeler geliştirmesi gerekiyor ve şuana kadar standart işleri yaparken bunun dışında bizden sonraki nesillerin faydalana bileceği her türlü projeye bizde destek olmaya gayret gösteriyoruz” diye konuştu.

 

Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Tanrıverdi ise ormanların kronik hastalıklar üzerindeki etkilerine değinerek, “Dünyada, erken ölümlerin en büyük nedeni olan kronik hastalıklar, uluslararası sağlık gündeminde uzun süreler ihmal edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü kronik hastalıklar konusunda yayınladığı raporunda, kronik hastalıkların önlenmesi ve kontrolü için acil eylem çağrısında bulunmuştur. Dünya Sağlık Örgütü’nün kronik hastalıklardaki hedefi, bu hastalıklara bağlı yıllık ölüm oranlarını en az yüzde 2 azaltarak, yaklaşık 22 milyon ölümü engellemeye çalışmaktır. Kronik hava yolu hastalıkları bu ölümlerin yüzde 7’ sini oluşturduğu için, GARD uygulamaları ile dünyada 2 milyon ölümü önlemeye çalışmak hedeflenmiştir. Kronik hastalıklar ülkemiz için de büyük önem taşımaktadır. Türkiye’de yıllık ölümlerin yüzde 71 i kronik hastalıklar nedeniyle gerçekleşmektedir, bu oranın yaklaşık %7 sini kronik hava yolu hastalıklarına bağlı ölümler oluşturmaktadır. Önlenebilir bu hastalıkların en temel nedenleri sigara içimi ve hava kirliliğidir. Bu durum hem halk sağlığı, hem de ekonomiler açısından çok ciddi bir tehdittir. Şehitkamil Belediyesiyle yapmış olduğumuz işbirliği sonucunda bugün GARD Ormanı Projesi hayata geçirilmiştir. Bu projenin gerçekleştirilmesinde her konuda yardımlarını esirgemeyen Şehitkamil Belediye Başkanımız Sayın Rıdvan Fadıloğlu ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar fidanları toprakla buluşturarak can suyu verdi.