ŞEHİT KAMİL İLE ÖZDEMİRBEY TORENLER İLE ANILDI

   Sayfayı Dinlemek İçin Lütfen Play Butonuna Basın

Antep savunmasının 88. yıl dönümü Şehitkamil ve Özdemirbey Şehitkamil Belediyesi’nin düzenlediği törenle anıldı. Anma proğramına  Şehitkamil Kaymakamız Mehmet Aydın, Garnizon Komutanlığı Temsilcisi Personel Albay İsmail Eroğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, askeri ve mülki erkan ile çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı.

     Proğramda, Garnizon Komutanlığı, Şehitkamil Kaymakamlığı ve Şehitkamil Belediyesi tarafından anıta birer çelenk konuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından bir konuşma yapan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep Savunması'nda başta Şehit Kamil olmak üzere, Şahin Bey, Karayılan, Fedai Mehmet ve Özdemir Bey gibi kahramanların seve seve canlarını verdiğini ve şehit olduğunu söyledi.

 

    Başta Atatürk olmak üzere silah arkadaşları ve tüm şehitleri rahmet ve şükranla andığını belirten Fadıloğlu, "1 Nisan 1920'de başlayan ve 11 ay süren Antep Savunması, dost ve düşman bütün dünyanın hayranlık ve takdirini kazanan kahramanlıklara rağmen açlık sebebiyle son bulmuştur. Düşman bu süre içinde şehre 70 bin bomba atmış, şehir bir kül ve enkaz yığını haline gelmiştir. Şehri savunmak için 6 binden fazla şehit vermiştir. Gaziantep Savunması son günlerini yaşarken bu savunmanın olağanüstü anlam ve önemi dolayısıyla TBMM'nin 6 Şubat 1921 tarihli toplantısında 93 sayılı kanunla dünyada hiçbir şehre nasip olmayan gazilik ünvanı verilmiştir." şeklinde konuştu.

 

    Fadıloğlu, "Adını ilçemize veren Şehitkamil'in şehit düşmesinin ardından, Fransız komutan Saint Marie, Şehitkamil'in babası Ökkeş Efendi'ye kan bedeli teklifinde bulunmuş, ancak Ökkeş Efendi'nin 'Komutan 200 altını sen askerlerine dağıt. Şehitkamil'in intikamını milletim alacaktır.' şeklindeki tüyler ürpertici cevabı bir anlamda eşsiz mücadele meşalesini yakmıştır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm hemşerilerimin kurtuluş gününü kutluyor, gazilerimizi şükranla anarken, şehitlerimize de Allahtan rahmet diliyorum" dedi.

 

    Proğram, Özdemirbey’in mezarı önünde yapılan törenle son buldu. Çiçek buketlerinin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Özdemir Bey'in ve tüm şehitlerin ruhuna dua okundu.