ŞEHİTKAMİL'DEN SOBA ZEHİRLENMELERİNE KARŞI SEMİNER

EV HANIMLARI BİLİNÇLENDİRİLDİ

Soba zehirlenmelerinin en fazla yaşandığı Pirsultan Mahallesi’nde Şehitkamil Belediyesi öncülüğünde gerçekleşen seminere katılım yoğun oldu. Polisler tarafından verilen seminerde ev hanımlarına soba zehirlenmelerine karşı alınması gereken tedbirler anlatıldı. En çok yapılan hatalardan bir tanesinin de, vatandaşların yatmadan önce sobaya yeni kömür ilave ettiğini söyleyen polisler, bu yüzden istenilmeyen olaylarla karşı karşıya kalındığını belirttiler. ‘Keşke’ dememek için önlem alınmasını isteyen polisler, vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet etti. Ev hanımlarına soba yakma talimatını görsel sunum eşliğinde anlatan polisler şunları söylediler, “Bacanızı yılda en az iki kez temizletiniz. Sobayı üçte iki oranında doldurunuz ve mutlaka üstten tutuşturunuz. Yakma esnasında üst kapağı kapalı tutunuz. Kömür tutuştuktan sonra alt kapağı kapatıp üst kapağını açınız. Alt kapağı ısınma ihtiyacınıza göre ayarlayınız. 18 derecede ısınınız, yüzde 20 tasarruf sağlayınız. Kömürü ıslatarak yakmayınız. Yanmakta olan sobaya kömür ilave etmeyiniz. Yatmadan önce yeni kömür atmayınız.”

SOBA KULLANIMINA DİKKAT

Şehitkamil Belediyesi tarafından düzenlenen seminerde toplum destekli polislerin soba zehirlenmelerine karşı kendilerini bilgilendirdiklerini dile getiren ev hanımları, “Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte sobalarımızı kurmaya başladık. Çoğu insan sobayı rast gele kullanıyor. Bu da istenilmeyen sonuçlar doğuruyor. Bizim mahallemiz soba zehirlenmelerinin en fazla yaşanıldığı bir yer. Geçen sene çoğu kişi sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hastanelik olmuştu. Buda sobaların doğru bir şekilde kullanılmamasından kaynaklanıyor. Soba zehirlenmelerini önlemek veya en aza indirmek için seminer düzenleyen ve bizi bilinçlendiren Şehitkamil Belediyesi’ne ve polislerimize çok teşekkür ediyoruz. Allah kendilerinden razı olsun. Bu seminer bizim açımızdan çok faydalı oldu” dediler.