ŞEHİTKAMİL'DEN SOBA ZEHİRLENMELERİNE KARŞI UYARI

Sayfayı Dinlemek İçin Lütfen Play Butonuna Basın


Şehitkamil Belediye Başkanı M. Rıdvan Fadıloğlu yapmış olduğu açıklamada; “Yağışların başlamasıyla birlikte hava sıcaklığında ani bir düşüş oldu. Vatandaşlarımız da haklı olarak geceleri sobalarını söndürmeden uyuyorlar. Rüzgarın şiddetli ve ters yönde esmesi ise sobadan karbon monoksit gazı sızıntısına sebep oluyor. Bundan dolayı Gaziantep’te son günlerde çok fazla soba zehirlenmesine şahit olduk” dedi.

Başkan Fadıloğlu; “Bizler İçin İnsanlarımızın Hayatı Çok Değerli”

Vatandaşlardan özellikle gece yatarken sobalarını söndürmelerini isteyen Başkan Fadıloğlu; “ Benim vatandaşlarımızdan ricam, sabah biraz daha erken kalkarak sobalarını yakmalarıdır. Belki biraz uykularından fedakarlık yapmış olacaklar ancak böyle soba sızıntısının da önüne geçmiş olacaklar. Bizler için insanlarımızın hayatı çok değerli, bu yıl zehirlenme vakasından dolayı iki vatandaşımızın yaşamını yitirdi. Bu can kayıplarının bir daha yaşanmaması için vatandaşlarımızdan dikkatli olmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Şuana kadar Sobadan kaynaklı karbon monoksit gazı zehirlenmesi nedeni ile 507 vatandaşımız hastanelere müracaat etti. Ayrıca bu zehirlenme vakalarından 2 tanesi de ölümle sonuçlandı.

Sobadan kaynaklı zehirlenmeleri önlemek için; sobanın genel bakımının zamanında yapılarak baca ve boru sisteminin temizlenmesi, bacanın çevrede bulunan binalardan daha yüksek bir konumda bulunması, yatay boruların eğimli yerleştirilmesi, sobanın bacaya mümkün olduğu kadar yakın kurulması gerekiyor. Ayrıca Soba en az 1 metre, borular ise en az yarım duvarlardan uzakta olmalı ve soba, alta konulan zemin koruyucusundan 15-30 cm yüksekte bulunmalıdır.