ŞEHİTKAMİL BELEDİYE BAŞKANI RIDVAN FADILOĞLU MÖP'Ü TANITTI

Sayfayı Dinlemek İçin Lütfen Play Butonuna Basın


5 DÖNÜM ARAZİ ÜZERİNE KURULAN TESİS GÜNDE 120 TON AYRIŞTIRMA YAPABİLİYOR

 “KATI ATIKLARDA GERİ DÖNÜŞÜM MUHTEŞEM OLACAK”

 Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep’te günlerce merak konusu olan MÖP’ü anlattı. MÖP için kurulan katı atık ayrıştırma tesisini gezerken basın mensuplarına tesis ve proje hakkında bilgiler aktaran Başkan Fadıloğlu, geri dönüşümün gelecek nesillere daha güzel ve modern bir yaşam sağlayacağına dikkat çekti. Türkiye’de belediyeler içerisinde bir ilk olan, 5 bin metrekare alan üzerine kurulan tesis çok yönlü faydalar sağlıyor. Çevre dostu olan tesis, sürdürülebilir tasarrufta da önemli misyon üstlenecek. Tesisin tamamen Türk yapımı olduğuna dikkat çeken Fadıloğlu, tesiste yer alan makinelerin Avrupa fiyatlarının çok altında bir rakama Konya’da yaptırıldığını da konuşmasına ekledi. Özel şirket tarafından çalıştırılan, ilk etapta 27 işçi ve 7 araç ile hizmet veren tesisin 1 trilyon 700 bin TL’ye mal olduğu, aylık KDV hariç 38 bin TL’ye ihale yoluyla kiraya verildiği öğrenildi.

EVLERE POŞET, SOKAKLARA AYRIŞTIRMA KUMBARASI

Tesisin tek vardiyada (8 saat) 40 ton ayrıştırma yaptığını dile getiren Başkan Fadıloğlu, ‘havamızı, suyumuzu ve toprağımızı birlikte koruyalım’ mesajı verdi. Geri dönüşüm için kağıtların, plastiklerin, metallerin ve camların ayrı kutulara konulması gerektiğini söyleyen Fadıloğlu, her eve MÖP poşeti dağıtılacağını, kamu kurumlarına, okullara, hastanelere ve sokaklara ise ayrıştırma kumbaraları konulacağını dile getirdi. Poşet ve geri dönüşüm kumbaraları dağıtımlarına başlandığını sözlerine ekleyen Fadıloğlu, halkında projeye duyarlılık göstereceğine inandığını belirtti. Fadıloğlu ayrıca, bu projenin gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak için ‘olmazsa olmazlardan’ olduğunu ifade etti.

GERİ DÖNÜŞÜMDE ALMANYA MODELİ

MÖP’ün aslında iki yıl önce ilköğretim okullarında başlatılan ayrıştırma projesiyle başladığını belirten Başkan Fadıloğlu, proje süresince Almanya ve Amerika’daki katı atık ayrıştırma tesislerini gezdiğini ve çeşitli incelemelerde bulunduğunu söyledi. Şehitkamil’de kurulan tesisin tamamen Türk yapımı olduğunu hatırlatan, Almanya ve Amerika’daki tesislerden çok daha cüzi bir ücrete yaptırdıklarını vurgulayan Başkan Fadıloğlu, tesis maliyetinin katı atık ayrıştırmasıyla sağlanan gelirle 3,5 yılda amorti olacağına dikkat çekti. MÖP tesisinin belediyeye gelir sağlayacağını yineleyen Fadıloğlu, projeyle ilgili ticari bir kaygı yaşamadığını, MÖP’le birlikte toplumsal duyarlılığı ön plana çıkartarak doğayı korumayı amaçladıklarını söyledi.

 

“KATI ATIKLARDA GERİ DÖNÜŞÜM MUHTEŞEM OLACAK”

Katı atıkların sağladığı tasarruf ve ekonomik değerlere değinen Fadıloğlu, şunları söyledi: “1 ton plastik atağın geri dönüşümü ile yüzde 95 oranında enerji tasarrufu, 1 ton cam atığının geri dönüşümü ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanmaktadır. Sadece bir metal içecek kutusunun geri dönüşümünden tasarruf edilen enerjiyle 100 watt’lık bir ampul 20 saat çalışmaktadır. 1 ton kağıt-karton atığından geri dönüşüm ile 17 ağacın kesilmesi önlenmektedir.”