ŞEHİTKAMİL BELEDİYESİ "ANADOLU BULUŞMALARINA" EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Sayfayı Dinlemek İçin Lütfen Play Butonuna Basın


Şehitkamil Belediyesi ve Star Gazetesi işbirliğiyle Şehitkamil Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele Star Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Mehmet Ocaktan ile Star Gazetesi Yazarları Prof. Dr. Eser Karakaş, Fehmi Koru, Nasuhi Güngör ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ile Rixos Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Star Medya Yönetim Kurulu Başkanı Tevhit Karakaya, "Gelişimin ve değişimin öncüsü Gaziantep'te olmaktan büyük mutluluk duyuyorum" diyerek, "Gaziantep'in statükoya, eskiye olan duruşundan aldığı gazilikle, bugün yeni Türkiye'nin yeni sesi Star'ın Gaziantep ile karderdaş, yoldaş olduğunu düşünüyorum. Star Medya olarak yeni Türkiye'nin, büyük Türkiye'nin sesi, nefesi, kalbi, yüreği ve kendisi olmanın gayreti içindeyiz. Gaziantep nasıl ki yeniliklerin ve en'lerin Anadolu'daki bağrıysa Star Medya Grubu'da en'lerden biri olma adına gayret sarfetmektedir" ifadelerini kullandı.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da, 7-8 yıl önce komşu ülkelerle ticaretin, toplam ticaretteki payının yüzde 4-5 civarında olduğunu kaydederek, "Bu konuda hiç yılmadan uğraş verdik, hükümete öneriler götürdük. Şimdi ise yüzde 4-5'lerde olan rakamı yüzde 40'lara ulaştırdık. Türkiye'ye yön veren bir şehirdesiniz. Gaziantep'in bu anlamdaki öncülüğü model rol olarak ele alınmalıdır" diye konuştu.
 
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ise, Türkiye ile Suriye arasındaki olumlu ilişkilerin yaşanan son gelişmelerle büyük zarar gördüğünü ifade ederek, "Gelinen noktada dün öğrendim ki, Suriye'deki Gaziantep Bulvarı'nın isminin yazıldığı tabelanın üzerini Suriye Bayrağı ile kapatmışlar. Orada yaşayanlar bizim kardeşlerimiz, akrabalarımız. Bizlerin dostluğu ve kardeşliği bakidir. Yaşanan gelişmeler, Gaziantep'e sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan büyük zararlar veriyor. Orada yaşanan acı olayları Gaziantep de derinden yüreğinden hissediyor" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının "Ortadoğu'daki Gelişmeler ve Bölge Ekonomisi" konulu panele geçildi. Panel moderatörlüğünü yapan Star Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Mehmet Ocaktan'ın, bölgede yaşanan gelişmeler ve Türkiye'nin durumu hakkındaki kısa yorumunun ardından Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, görüşlerini paylaştı. Konukoğlu, Gaziantep'in, Türkiye'nin küçük bir yapısı gibi olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Nasıl ki Türkiye, Ortadoğu'nun ağabeyliğini yapıyorsa, Gaziantep de bu bölgenin ağabeyliğini yapıyor. Biz komşularımızla uzun süre iyi geçinemedik ama bir süre sonra iyi ilişkiler kuruldu. Bu Arap Baharı nereden çıktı buna baktığımızda, bu ülkeler de demokrasiye geçme çabasında. Diliyoruz ki çabuk bitsin. Çünkü biz komşularımızla et ile tırnak gibiyiz. Biz kardeşiz, ticaret olsun ya da olmasın. Komşularımızla, kardeşlerimizle iyi geçinmeliyiz. Biz Gaziantep olarak işimize bakıyoruz.

 Ülkeler arasındaki ilişkileri hükümetler halletsin, biz kendi bölgemizde yatırımlara bakıyoruz. Bugüne kadar Gaziantep bu bölgenin gerçek anlamda sanayi ağabeyliğini yapıyor ve bütün göçe mümkün olduğu kadar aş, iş ve yerleşim yeri sağlamaya çalışıyor. Gaziantep büyüdükçe sanayi büyüyor, sanayi büyüdükçe de Gaziantep'e göç geliyor. Bu bölgedeki kavganın uzun süreceğini sanmıyorum. İnşallah kısa zamanda barış sağlanır. Dostluğumuz eski günlere dönecektir. Biz Türk Milleti olarak kavgadan çok kardeşlik, dostluk ve arkadaşlığı
ön planda tutan bir ülkeyiz. O bakımdan bu kavgalar çabuk bitecek ve tekrar eski günlerimize döneceğiz."

Rixos Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince de, panelde yaptığı konuşmasında, Türkiye'nin Ortadoğu'da çok önemli roller alarak büyük risklere girdiğine dikkat çekti. Tamince, "Türkiye bu bölgelerde çok önemli roller oynadı ama maalesef biz bazı kaynakların Türkiye'ye gelmesini sağlayamadık. Keşke bununla ilgili net projeler ortaya koyabilseydik. Mısır'dan, Libya'dan paralarını alıp yaşadıkları ülkenin dışına giden insanlar tanıyorum ama bu insanlar maalesef Türkiye'ye gelemedi. Şu an sorunların olduğu ülkeler enerji konusunda iyi yerdeki ülkeler. Türkiye, o ülkelerde ne kadar iyi pozisyon alırsa gelecekte enerji anlamında o kadar rahat edecektir" dedi.

Panelde daha sonra Star Gazetesi Yazarları Prof. Dr. Eser Karakaş, Fehmi Koru ve Nasuhi Güngör de Ortadoğu'da yaşanan olayları değerlendirerek, Türkiye'nin izlemesi gereken yol hakkında bilgiler verdiler.

Panele çok sayıda bürokrat ile sanayici, işadamı ve öğrenciler katıldı.