ŞEHİTKAMİL BELEDİYESİ, TARİH ENVANTERİNE 5 ESER DAHA EKLEDİ

Bugüne kadar şehrin tarihini ilgilendiren çok sayıda eserin okuyucuyla buluşmasını sağlayan Şehitkamil Belediyesi, bu konuda yürüttüğü çalışmaları aralıksız devam ettiriyor. Prof. Dr. Bilgehan Pamuk tarafından hazırlanan; Ayntâb Kazâsı (1867-1896)  Halep Vilayet Salnameleri Transkripsiyon ve Dizin (Cilt 1), Ayntâb Kazâsı (1897-1908) Halep Vilayet Salnameleri Transkripsiyon ve Dizin (Cilt 2), Ayntâb Kazâsı (1867-1908), Gaziayntab Vilayeti Türkiye’nin Sıhhi ve İctimai Coğrafyası, Antep Savunması Kronolojisi eserlerinden oluşan 5 kitap, geniş katılımlı bir toplantıyla basın mensuplarına tanıtıldı.

 

Atatürk Kültür ve Spor Merkezinde düzenlenen basın toplantısına; Şehitkamil Belediyesi Başkan Yardımcısı Hayri Özkeçeci ile Ceyda Gürsel, Prof. Dr. Bilgehan Pamuk ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

EMEĞİ GEÇEN HERKESİ KUTLUYORUM

Toplantının açılış konuşmasını yapan Şehitkamil Belediye Başkan Yardımcısı Hayri Özkeçeci, kültür-sanat konularını çok önemsediklerini vurguladı. Konuşmasında geçmiş dönemde yayımladıkları eserleri anımsatan Başkan Yardımcısı Özkeçeci, şunları söyledi:

 

“Şehitkamil Belediyesi olarak binlerce yıllık geçmişi olan kadim şehrimiz, Şehr-i Ayntab-ı Cihanımızın eşsiz tarihi, sosyal, kültürel değerlerini korumak ve unutturmamak adına projeler üretmekteyiz. Bu bağlamda daha önceden Antep Savunması İaşe Satın alma Defteri ‘Bir Şehrin Dayanışması’, Antep Savunması Hastane Defteri ‘Bir Şehrin Feryadı’, Antep Savunması Askeri İaşe Defteri ‘Açlığın Günlüğü’, Ayıntab Etraf-ı Şehir Cepheler Kumandanlığı Tahrirat, Telgraf, Telefon, Tamim Defteri ‘Sessizliğin Çığlığı’, Antep Savunması Heyet-i Merkeziye Muharebe Defteri ‘Savunmanın Şifreleri’ eserlerini yayımlayarak kamuoyunun takdirine sunmuştuk. Ayrıca; Barsumyan-Nazaryan Antep Şehir Planı ve 2. Abdülhamit albümlerinde Ayıntab Rumkale ve Halfeti isimli albüm ile kentin kuzey ve güney yakalarından çekilmiş çok eski fotoğraflardan oluşan panoramik resimleri kamuoyunun takdirine sunmuştuk. Yine Türk müziğinde Gaziantepli bestekar ve güfte şairleriyle ilgili bir çalışma yapmıştık. Ayntab’a ait kuş türlerini ve meslekleri çıkardığımız takvimlerde işledik. İlçe sınırlarımız içerinde yer alan okullarda Antep Savunması kahramanlıklarını anlatan ‘Antep Savunması Köşesi’ oluşturduk. Bu yıl, Milli Mücadelemizin 100. yıl kutlamaları çerçevesinde Cumhurbaşkanımız himayesinde bu kutlamalara 5 eşsiz eser daha sunuyoruz. Prof. Dr. Bilgehan Pamuk hocamızın yıllarca süren emekleri ve akademik çalışmaları ile vücut bulan bu eserleri kültür dünyamıza kazandırmanın gururunu taşımaktayız. Emeği geçen herkesi, başta hocamız olmak üzere kutluyorum.”

 

HAYALİMİZİ GERÇEKLEŞTİRMENİN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ

Toplantı sonrası değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Bilgehan Pamuk, şu ifadeleri kullandı:

 

“Bugün, bir hayalimizi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Biz seri halinde hazırladığımız özellikle 19. yüzyılda Antep’in panoramasını çıkartan bir kitap silsilesi hazırladık. Şehitkamil Belediyemizin destekleriyle hazırladığımız bu çalışma Ayntab Kazası olaraktan 3 ciltten oluşmaktadır. Bunun dışında Ayntâb kronolojisi hazırladık. 1918 ile 1921 yılları arasında Antep’in destansı direnişinin konu edindiği, bu süreçte nelerin yaşandığını, bilgi eksikliklerinin, deformasyonların ve yanlış anlaşılmaların önüne geçebilmek, destansı boyutta tutabilmek için 1918 ile 1921 yılları arasındaki süreç an be an anlatıldı. Büyük fotoğrafı da göstermeyi arzu ettiğimiz için dünya, Türkiye ve Ayntâb’ta ne yaşananları değerlendirdik. Gaziayntâb Vilayeti Türkiye’nin Sıhhi ve İctimai Coğrafyası isimli eser; 1924 ile 1926 yılları arasında şehrin fiziki yapısı, sosyal hayatı, nüfus özellikleri, idari teşkilatı, coğrafi özellikleri, iklimi, eğitimi ve özelikle sağlık yapısı hakkında oldukça zengin ve ilgi çekici bilgiler içermektedir. Evliya Çelebi’nin, ‘dünyanın gözbebeği’ dediği bu şehrin 19. yüzyılda başlayan gelişim sürecini arşiv kayıtlarına bağlı olarak kitap haline getirdik. Böylesi anlamlı bir günde, yaşadığımız süreç içeresinde böyle bir katkı sağlamanın bahtiyarlığını yaşıyoruz.”