ŞEHİTKAMİL BELEDİYESİ ENERJİ VERİYOR

Sayfayı Dinlemek İçin Lütfen Play Butonuna Basın


BİYOLOJİK GÖLETİN ENERJİ GİDERİ GÜNEŞ PANELLERİNDEN

Dülük Baba Tabiat Parkı içinde inşa edilen Türkiye’nin en büyük biyolojik göletinin çevresinde düz bir alana yerleştirilen güneş enerji panelleri, elektrik üretimine devam ediyor. Üç parça şeklinde kurulan 170 adet panelde üretilen enerji TEİAŞ’a satılıyor. Türkiye’ye örnek olan projenin mimarı Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, basın mensuplarına projenin uygulandığı alanı gezdirdi. Projenin içeriğiyle ilgili ayrıntılı bilgiler veren Başkan Fadıloğlu, 236 bin TL’ye mal olan güneş enerji panelleri sisteminin şuan itibariyle tabiat parkında tüketilen elektriğin yüzde 85’ini karşıladığını söyledi.

PROJENİN YAPILABİLİRLİĞİNİ KANITLADIK

Projeyle birlikte doğal enerji elde edildiğini ifade eden Başkan Fadıloğlu; “Doğal enerji elde edebilir miyiz düşüncesiyle yola çıktık. Mevcut biyolojik göletin devamlı sirküle etmesi lazım. Çünkü enerji gideri var. Bu enerji giderini minimuma indirmek için ne yapmalıyız diye düşündük. Bununla ilgili olarak güneş enerjisinden faydalanabiliriz dedik. Haziran ayında elektrik üretimine başladık. Amacımız bu projenin yapılabileceğini göstermekti. Bunda da başarılı olduk” dedi.

MAKSİMUM 300 KW ENERJİ ÜRETİYORUZ

Güneş enerji panelleriyle üretilen elektriğin tüketilen elektrik fiyatından daha pahalı olduğuna vurgu yapan Başkan Fadıloğlu; “Havanın güneşli olduğu günlerde maksimum 300 kilowatt saat enerji elde ettik. Güneş enerji panellerinden elde ettiğimiz enerjinin tamamı DC akımın AC akıma döndürülerek direk olarak buradan ulusal ağa veriliyor. Bunun bir avantajı da normal şartlarda güneş enerjisinden elde edilen enerjilerin emisyon değerlerinin sıfır olması münasebetiyle TEDAŞ tarafından pahalıya satın alıyor olması. Bu paneller çevreye karbon salınımı vermediği için alım değeri yüksek. Biz bunun ekonomik değerini başta hesap etmedik. Nedenine gelince; şuanda yatırım maliyetiyle ticari olarak çok fizıbıl gibi görünmeyebilir ama güneş enerji panellerinin maliyetinin düşmesi, inverterlerin fiyatlarının teknolojiyle birlikte düşmesiyle birlikte bu süper bir enerji kaynağı. Kesinlikle başka hiçbir yatırıma gerek yok” ifadelerini kullandı.