ŞEHİTKAMİL BELEDİYESİ YEREL YÖNETİM REFORMU SEMİNERİNİ YAPTI

Sayfayı Dinlemek İçin Lütfen Play Butonuna Basın


İçişleri Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği – Türkiye katılım öncesi mali işbirliği programı dâhilinde yürütülen çalışmalarla; yerel yönetimlerde kapasite artırımı, yerel katılım mekanizmalarının güçlendirilmesi ve hizmet sunum sürecinin iyileştirilmesi gibi çok kapsamlı faaliyetler amaçlanıyor. Uzun soluklu bir çalışmanın ilk aşamasını oluşturan seminer, gerçekleştirilen organizasyonla katılımcılara tanıtıldı.


Türkiye genelinde, 11 pilot yerel yönetim arasına girmeyi başaran Şehitkamil Belediyesi, bu sayede hizmet standartlarını daha da yükseltmeyi amaçlıyor.

Proje Tanıtım Semineri’ne Gaziantep Vali Yardımcısı; Mehmet Okur, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı; Hasan Hüseyin Can, Büyükşehir Belediye Başkan Vekilleri; Mehmet Er ve Ünsal Göksen, Şehitkamil Kaymakamı; Mehmet Aydın, Şehitkamil Belediye Başkanı M. Rıdvan Fadıloğlu, Ak Parti Şehitkamil İlçe Başkanı; Cuma Güzel, İl Özel İdare Meclis Başkanı Ömer Nasuhi Güleç, Proje Kıdemli Uzmanı; Ferhat Emil, 1. Bileşen Kıdemli Uzmanı; Mustafa Lütfi Şen, il Genel meclis üyeleri, Şehitkamil Belediye Meclis Üyeleri, Basın Mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

“PROJELERLE, MODERN YÖNETİM ANLAYIŞI YERLEŞECEK”

Türkiye - Avrupa Birliği bütünleşme sürecinde, önemli bir çalışma alanı oluşturan, “yerel yönetimler” ; AB standartlarının sosyal hayata uygulanmasında kamu yönetiminin en önemli unsurunu oluşturuyor. Şehitkamil Belediye Başkanı M. Rıdvan Fadıloğlu da, bu noktadan hareketle yaptığı konuşmada; Son yıllarda yapılan değişikliklerle; Yerel özerkliğin gelişmesine engel olan ağır vesayet denetiminin yasal düzenlemelerle hafifletilmesi ve vesayet denetiminin amacına uygun hale getirilmesi, belediyeler açısından son derece önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

Türk Yerel yönetimi ve Avrupa Birliği uyum süreci konularında önemli tespitler yapan Şehitkamil Belediye Başkanı M. Rıdvan Fadıloğlu sözlerine şöyle devam etti; “Yapılan düzenlemeler; dünyadaki, modern yerel yönetim anlayışını uygulamak isteyen ülkemiz için, önemli adımlardır.

Türkiye’de anlaşıldığının aksine “reform” kelimesi, bir “süreci” ifade etmektedir. Yönetimin yeniden yapılandırılması birkaç düzenlemeyle bir anda olabilecek bir husus değildir. Özellikle Türkiye’de reformların “bitmeyen senfoni” olarak algılandığını düşünürsek, yapılan çalışmaların başarısını; süreci, kamuoyuna iyi anlatabilmemiz ve gerçekleştirilecek düzenlemeleri, uygulayabilme yeteneğimiz belirleyecektir.”


“YÖNETİMLER DEMOKRATİK VE KATILIMCI OLMALI”

Seminerde söz alan, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı, Hasan Hüseyin Can İse; Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı sözleşmesine vurgu yaparak, Yerel yönetimlerin daha demokratik ve katılımcı bir yapıya kavuşturmak için çalıştıklarını söyledi. Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Can “11 Pilot Yerel Yönetimle başladıkları bu çalışmaların, diğer bölge yönetimlerine de örnek olması gerektiğini belirtti.


“KAMU KAYNAKLARI VERİMLİ KULLANILMALI”

Törende konuşma yapan Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Okur da, Yerel yönetimlerimizin halkın gereksinimlerini karşılama konusunda üzerine düşen görevlerin her geçen gün artmakta olduğunu. Özellikle 2007 yılından itibaren Yerel Yönetimler Reform çalışmalarının fiilen uygulanmaya başlanmasıyla, kamu yönetimimizde yeni bir dönem başladığını belirtti. Vali Yardımcısı Okur; “Önemli olan kısıtlı kamu kaynaklarının verimli ve etkin bir şekilde kullanılmasıdır. Bu ve benzeri projelerle hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi.


“PROJE ÇALIŞMALRI BEŞ GÜN SÜRECEK”

Açılış konuşmalarının ardından Projenin uzman kadrosunu oluşturan; Proje Kıdemli Uzmanı Ferhat Emil ve 1. Bileşen Kıdemli Uzmanı Mustafa Lütfi Şen, süreç hakkında katılımcıları bilgilendirirken, seminerin soru – cevap kısmı ise oldukça yararlı ve eğlenceli geçti. Konukların sorularına açıklayıcı cevaplar veren uzmanlar, Projeye duyulan ilgiden memnun olduklarını belirttiler.

Türkiye’de Yerel Yönetim Reformu Uygulamasının Devamına Destek Projesi, Pilot Yerel Yönetimler Tanıtım ve Bilgilendirme Semineri, 5 gün sürecek seminerde proje faaliyetleri ayrıntılı olarak ele alınırken, söz konusu faaliyetler, çalışma gruplarıyla tartışılacak.