ŞEHİTKAMİL'DEN KIZILAY'A PLAZMA KAN BAĞIŞI İÇİN YER TAHSİSİ

Gaziantep Valiliğinde düzenlenen protokol imza törenine; Gaziantep Valisi Davut Gül, Şehitkamil Kaymakamı Ömer Kalaylı, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şehitkamil İlçe Sağlık Müdürü Dr. Erol Karataş, Kızılay Gaziantep İl Şube Başkanı Nihat Yıldırım ve Kızılay Doğu Akdeniz, Gaziantep Bölge Kan Merkezi Müdürü Halis Uzunkaya katıldı.

 

GAZİANTEP’İN KENDİ KENDİNE YETMESİ LAZIM

Protokol öncesi bir konuşma yapan Gaziantep Valisi Davut Gül, “Pozitif vaka olan bazı hastalarımızın immün plazma kan ihtiyacı oluyor. Kızılay Kan Merkezimiz sağ olsun sürekli sürecin başından beri bağışçılardan kan topluyordu. Eski yeri hem kan alınan hem de plazma alınan yerdi. Buralarda hem yoğunluk oluyordu hem de birbirini engelleme oluyordu. Bu anlamda yeni bir yere ihtiyaç vardı. Sağ olsun Şehitkamil Belediyemiz, sosyal tesislerini buna tahsis ettiler. Bundan sonraki süreçte sosyal tesislerde plazma kan alınmaya başlanacak. İlki 139 No’lu sosyal tesiste olacak. Aynı zamanda diğer sosyal tesislerde mahalle ölçeğinde çalıştığımız filyasyon ekiplerine lojistik anlamda destek olacak. Gaziantep’te plazma kan verme oranımız gerçekten çok düşük. Kovid-19’a yakalanmış ve iyileşmiş olan vatandaşlarımızın yaklaşık 20’de biri, plazma kan bağışında bulunmuş. Bu oranın yükselmesi gerekiyor. Bir hastamız birden fazla belirli aralıklarla plazma kan verebiliyor. Belki plazma kan verenlerin en yakınları ilerde hasta olacak, onların ihtiyacı olacak. Bu açıdan Gaziantep’in kendi kendine yetmesi lazım. Dışardan plazma gelmeden, bizim plazma ihtiyacımızı, hastalanıp iyileşen hemşerilerimizden karşılaya bilmemiz lazım. Ben emeklerinden dolayı Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza, Kızılay Başkanımız ve ekibine İlçe Sağlık Müdürümüze ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

HEMŞERİLERİMİZİN DAHA RAHAT BİR ORTAMDA KAN VERMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ

Kurumlar arası iş birliğine büyük önem verdiklerini kaydeden Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, “Öncelikle kurumlar arası iş birliği çerçevesinde şehrimizin ne tür ihtiyacı varsa imkanlar dahilinde taşın altına elimizi koymaya gayret gösteriyoruz. Sağlık Müdürlüğümüz ve Kaymakamlığımız nezdinde filyasyon ekiplerinin belirli noktalarda stabil kalabileceği yer ihtiyacından bahsedildi. Biz de Sayın Kaymakamımız ve Sağlık Müdürümüz ile birlikte belirli noktalardaki sosyal tesislerimizi, Sağlık Müdürlüğünün emrine tahsis ettik ve şu anda arkadaşlarımız oradan her mahalleye rahatlıkla ulaşma imkanına kavuştu. Gaziantep’te hem kan vermek için hem de plazma vermek adına özellikle koronavirüs salgını geçirmiş hemşerilerimizin geldiğinde sıkıntı yaşanmaması adına alternatif bir alan ihtiyacı hasıl oldu. Bunu da yeni değerlendirdik. Sayın Valimizin vermiş olduğu direktifler doğrultusunda Kan Merkezi’ne yakın olabilecek şekilde çünkü buralarda çok pahalı cihazlar var, gidip gelmeyi sağlamak adına en yakın noktadaki sosyal tesisimizi de şu anda Kızılay’a tahsis ediyoruz. Bu şekilde biz daha fazla vatandaşımızın gelip burada kan vermesini, özellikle kovid-19 geçirmiş hemşerilerimizin daha rahat bir ortamda kan vermesini sağlayacağız. Hayırlı bir iş olduğuna inanıyorum. Ben Sayın Valimize de bu konuda göstermiş olduğu hassasiyetten dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

İMMÜN PLAZMA KAN BAĞIŞI ÇOK ÖNEMLİ

Şehitkamil Kaymakamı Ömer Kalaylı ise yaptığı değerlendirmede, “İmmün kan plazma bağışı çok önemli. Çünkü kovid-19 tanısı olup da tedavisini tamamlamış ve burada kovid-19’u yenmiş olan vatandaşlarımızın başka hastalara da deva olması bakımından kovid-19 bağışçılarımızın daha rahat bir şekilde bu bağışı yapmaları için yer ihtiyacı vardı. Bunu da Sayın Belediye Başkanımıza ilettik. Şu anda taziye evleri pandemiden dolayı kullanılmıyor. 139 No’lu taziye evine Kızılay’ımız talepte bulunmuştu. Belediyemiz ile bugün protokol ile inşallah bu yerin tahsisi yapılacak. Ben Sayın Belediye Başkanımıza, Kızılay Başkanımıza teşekkür ediyorum. Özellikle kovid-19’u geçirmiş olan vatandaşlarımızın da plazma bağışı noktasında destek olmalarını bekliyoruz. Çünkü bu konuda ciddi ihtiyaç var. Katkılarından dolayı başta Sayın Valimize ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

PANDEMİ DÖNEMİNDE ÖZELLİKLE PLAZMA TEDAVİSİ ÇOK CİDDİ KATKI SAĞLIYOR

Pandemi dönemi içerisinde plazma tedavisinin ciddi oranda katkı sağladığını belirten Kızılay Gaziantep İl Şube Başkanı Nihat Yıldırım, “Pandemi döneminde özellikle plazma tedavisi çok ciddi bir katkı sağlıyor. Bu sebeple iyileşen hastalarımızdan plazma alımına yönelik bir sıkıntımızı gidermek üzere buradayız. Sayın Valimizin, Sayın Belediye Başkanımızın katkılarıyla plazma alımı için Şehitkamil Belediyemiz tarafından özel bir yer tahsis edildi. Bu yer tahsisinin protokolü için bir aradayız. Ben emeği geçen Sayın Valimize, Sayın Kaymakamımıza ve Sayın Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

EMEKLERİNDEN DOLAYI BAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Şehitkamil İlçe Sağlık Müdürü Dr. Erol Karataş da, “Filyasyon ekibimizin sahada da etkin mücadele etmesi, vakalarımıza kısa sürede yetişebilmeleri için Şehitkamil Belediyemiz, sosyal tesislerini bizlere tahsis etti. Ben, bu emeklerinden dolayı Başkanımıza teşekkür ediyorum” açıklamasını yaptı.